3 Verschillende soorten terpeen 3 Verschillende soorten terpeen

Terpenen kan je vinden in veel bloem- en plantensoorten. Het zijn geur en smaakstoffen maar ze bieden ook veel medische werkingen. Er zijn veel verschillende soorten terpenen met ieder hun eigen eigenschappen en gezondheidsvoordelen. In dit artikel zullen we 3 soorten voor jou op een rijtje zetten en vertellen we waar ze voor gebruikt kunnen worden.

Terpeen myrceen

Myrceen is een terpeen wat je niet zo snel iemand hoort zeggen maar je zal het wel vaak genoeg hebben geroken. Myrceen is namelijk de stof die de onmiskenbare geur van cannabis planten veroorzaakt. Deze terpeen is de meest voorkomende terpeen in cannabisplanten. Het verschilt wel per soort cannabis maar myrceen kan tot wel 60% uitmaken van het totale terpeenvolume. Je kan het vinden in hop, laurier, citrusvruchten en meer. Het biedt kalmerende en pijnstillende effecten en kan daardoor ook gebruikt worden als slaapmiddel. Een bijzondere medische eigenschap van myrceen is dat het de weerstand van je bloed-hersenbarriĆØre verminderd. Hierdoor kunnen andere stoffen sneller je hersenen bereiken.

Terpeen limoneen

Limoneen is ook weer een stof die je misschien niet elke dag hoort maar toch wel vaak bent tegengekomen. Limoneen zit namelijk in de citrusvruchten en veroorzaakt de herkenbare geur. Denk maar aan sinaasappels, citroen en limoen. Dit terpeen kan je ook tegenkomen in juniper, pepermunt en rozemarijn. Net als myrceen heeft ook limoneen medische effecten die gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Uit onderzoek blijkt dat het meerdere werkingen heeft. Het stimuleert niet alleen een betere stemming en houding, maar het is ook nog eens effectief tegen ringworm. Het kan zelfs gelden als vervanger voor antidepressiva.

Terpeen linalool

Linalool is een terpeen die ook terug te vinden is in lavendel. Linalool zorgt wederom voor de herkenbare geur van lavendel. Het is erg bloemachtig. Hierdoor is het ook veel terug te vinden in cosmeticaproducten. Daarnaast heeft het een pijnstillende werking. Naast de pijnstillende werking kan het angst verminderen en heeft het anti-epileptische werkingen. Als je een longontsteking krijgt door sigarettenrook biedt linalool een krachtig effect. Linalool is erg multifunctioneel want het werkt ook nog eens tegen Leishmaniasis. Dit is een ziekte die je krijg van de Leishmania-parasiet.

Reageren is niet mogelijk.