Dit zijn de meest voorkomende problemen in de ouderenzorg Dit zijn de meest voorkomende problemen in de ouderenzorg

Dit zijn de meest voorkomende problemen in de ouderenzorg

Ouderen lopen op straat

We mogen goed voor de ouderen zorgen! Er zijn namelijk veel problemen in de ouderenzorg omdat ouderen vaak niet in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Ze zijn misschien niet in staat om te koken of schoon te maken, en ze kunnen hulp nodig hebben bij gewone activiteiten als baden en aankleden. Daardoor kunnen ze geïsoleerd en eenzaam raken, wat kan leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen. Daarnaast hebben ouderen ook meer kans op chronische gezondheidsproblemen, waarvoor dure medische zorg nodig kan zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de meest voorkomende problemen, samen met enkele tips om ermee om te gaan.

Dementie en de ziekte van Alzheimer 

Een van de meest voorkomende problemen in de ouderenzorg waar verzorgers mee te maken krijgen is de zorg voor iemand met dementie of Alzheimer. Deze ziekten kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan omdat ze veranderingen veroorzaken in stemming, gedrag en cognitie. Enkele tips voor het omgaan met dementie en Alzheimer zijn het geduldig zijn en te begrijpen wat de persoon doormaakt. Daarnaast is het ook van belang om langzaam en duidelijk te spreken. En niet geheel onbelangrijk: zorg voor structuur en regelmaat!  

Vallen 

Vallen is een van de belangrijkste oorzaken van letsel bij senioren. Valpartijen kunnen ernstige verwondingen veroorzaken, zoals heupfracturen en hoofdletsels, die kunnen leiden tot een achteruitgang van de gezondheid. En dat willen we natuurlijk graag voorkomen! Hoe? Verwijder struikelgevaren uit het huis, zorg dat het huis goed verlicht is en breng leuningen op trappen aan. En vergeet ook geen antislip aan te brengen op de vloerkleden

Depressie 

Depressie is een veel voorkomend probleem bij senioren, vooral bij degenen die weduwe zijn of alleen wonen. Depressie kan leiden tot sociaal isolement, wat andere gezondheidsproblemen kan verergeren. Symptomen van depressie zijn gevoelens van hopeloosheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en verlies van eetlust. Als je vermoedt dat een bekende depressief is, praat dan met zijn of haar arts over behandelingsmogelijkheden 

 

Verkeerd beheer van medicijnen 

De meeste senioren van 65 jaar en ouder gebruiken vijf of meer medicijnen per dag. Met zoveel pillen om bij te houden, is het geen wonder dat medicatiefouten een veel voorkomend probleem zijn bij senioren. Verkeerd medicatiebeheer kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals medicijninteracties of overdoses. Het is daarom belangrijk om een lijst te maken met alle medicijnen die de persoon gebruikt en daarbij ook de dosering en frequentie te noteren.

Reageren is niet mogelijk.