Hoe er angst ontstaat voor de tandarts door zowel volwassenen als kinderen Hoe er angst ontstaat voor de tandarts door zowel volwassenen als kinderen

De angst die een mens kan hebben kan per persoon verschillen. Er is onderscheid te zien tussen volwassenen en kinderen waarbij kinderen vaker bang zijn voor bepaalde zaken zoals prikken, insecten of dieren en uiteraard de tandarts. Door het ouder worden en ervaring op te doen komen de meeste kinderen over deze angsten heen. Het is belangrijk dat een kind minder angstig raakt voor een bezoek naar de tandarts omdat diegene het nog vaak in zijn of haar leven zal meemaken. Nederlanders brengen gemiddeld bijna 3 keer per jaar een bezoek aan de tandarts. Het is dan ook aanbevolen om minimaal 2 keer per jaar een controlebezoek uit te voeren. Voor ouders met kinderen kan een bezoek aan de tandarts een helse karwei worden. Vaak raken ze overstuur zodra ze horen dat er een nieuwe bezoek aan zit komen. Om kinderen te wennen aan tandartsbezoeken zijn er speciale kindertandarts praktijken zoals Kidzie Mondzorg die kinderen op hun gemak weten te brengen. Deze tandartsen weten hoe ze met kinderen om moeten gaan. Ze zullen niet gehaast te werk gaan en weten hoe ze kinderen kunnen kalmeren zodra ze overstuur raken. 

Waardoor volwassenen en kinderen verschillen in angst

Volgens onderzoek blijkt 12% van de Nederlanders ernstige gevallen van angst te hebben om een bezoek te brengen aan tandarts. Ze hebben vaak iets meegemaakt in het verleden zoals bepaalde pijnlijke ingrepen zoals het trekken van een verstandskies. Ook kunnen mensen bang worden door de steriele geur in de praktijk, alle tangetjes of apparaten maar ook angst voor de tandarts zelf. Kinderen hebben ook last van deze aspecten, maar waar het bij kinderen voornamelijk om draait is dat zij niet weten wat er gaat gebeuren. Neem daarom kinderen mee naar bezoeken van andere gezinsleden en zeg van te voren dat ze daar heen gaan. Ook is een kind sterk beïnvloedbaar door de ouders. Het is dus belangrijk om als ouder het kind niet ongemakkelijk te laten voelen.  

Reageren is niet mogelijk.