In het nieuws: steeds meer gehoorbeschadiging bij jongeren In het nieuws: steeds meer gehoorbeschadiging bij jongeren

In het nieuws: steeds meer gehoorbeschadiging bij jongeren

Het is algemeen bekend dat je voorzichtig moet zijn met het luisteren van harde muziek. Zeker als je altijd oordopjes in hebt en je volume op zijn hoogst hebt staan, kan dat uiteindelijk schadelijk zijn. Evenals bij concerten en festivals, waar de muziek altijd hard staat, is het verstandig om gehoorbescherming te gebruiken. Toch zijn er steeds meer jongeren die kampen met gehoorbeschadiging.

Gehoorbeschadiging bij kinderen en jongeren

Steeds vaker zijn er jongeren die kampen met gehoorproblemen. Dit kan zijn dat je minder goed hoort, helemaal niets meer hoort of continu een suis in je oor hebt. Ook bij jonge kinderen kan dit voorkomen, alleen wordt dat meestal pas later ontdekt. Gehoorbeschadiging kan onder andere komen door te harde muziek. Denk hierbij aan muziek luisteren door middel van oordopjes. De muziek staat dan vrij hard, en als je dat regelmatig doet kan dit schadelijk zijn. Gelukkig zijn er hoortoestellen verkrijgbaar, die je kunnen helpen weer beter te horen. Tegenwoordig zijn deze nagenoeg onzichtbaar doordat ze in het oor worden geplaatst, en een ander daar dus niets van ziet.

Gehoorbeschadiging voorkomen

“Voorkomen is beter dan genezen”, luidt het spreekwoord. In dit geval is dat zeker waar. Het is beter als je nu je muziek minder hard zet wanneer je via oordopjes luistert, of gehoorbescherming meeneemt naar een festival als je die regelmatig bezoekt, dan dat je zo meteen gehoorbeschadiging hebt en een hoortoestel aan moet schaffen. Zoals ik eerder al zei is dat vandaag de dag echt niet erg meer, en zeker niet iets om je voor te schamen, maar je hebt het natuurlijk liever niet. Ook wanneer je bijvoorbeeld in een omgeving werkt met veel lawaai, kun je om gehoorbescherming vragen of die zo nodig zelf mee nemen als dat op je werk niet beschikbaar is.

Gehoorbeschadiging komt over het algemeen meer voor bij ouderen, en dat is over het algemeen ook helemaal niet vreemd. Je gehoor gaat nou eenmaal met de jaren achteruit.Toch is het ook voor ouderen aan te raden voorzichtig te zijn.

Meer informatie over ouderen en het gehoor? Lees dan verder bij jongesenioren.nl.

Reageren is niet mogelijk.