Leeftijd van kind om naar de tandarts te gaan Leeftijd van kind om naar de tandarts te gaan

Een vraag die we vaak krijgen bij Praktijk von Brucken Fock is: Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts? Deze vraag is heel handig om te stellen zodat er op tijd begonnen kan worden met het controleren van het gebitje. Gemiddeld is de leeftijd rond de twee jaar van de kinderen die bij Praktijk von Brucken Fock komen voor hun eerste controle. Rond deze leeftijd zijn de melktanden doorgekomen. Het is belangrijk dat deze gezond blijven omdat het kind er nog wat jaren mee vooruit moet. Goede verzorging en periodieke controle is dus zeker nodig!

Kennis maken met de tandarts

De precieze leeftijd wanneer je kind naar de tandarts hangt er dus vanaf wanneer alle melktanden door zijn. Bij sommige kinderen gaat dit sneller dan bij anderen. Kom wel zo snel mogelijk langs bij de tandarts zodat je kind hieraan kan wennen. Omdat veel kinderen (en ook volwassenen) niet van de tandarts houden, is het slim om ze op een fijne manier kennis te laten maken. Dit voorkomt het ontstaan van angsten. Ook zorgt een periodieke controle dat er geen problemen ontstaan en hoeft de tandarts ook geen ‘enge’ behandelingen uit te voeren. Beginnen de tanden van je kindje door te komen? Dan is het slim om elke dag eenmaal de tanden te poetsen om te beginnen. Zijn alle tanden door? Begin dan met het twee keer per dag poetsen. Dit blijft voor de rest van het leven van het kind de nieuwe standaard.

Frequentie van controle

Zodra je kind al zijn of haar tanden heeft, dan is het verstandig om elk half jaar het gebit door een kindertandarts te laten controleren. Dit zorgt ervoor dat de tandarts op periodieke basis kan controleren op gaatjes of wellicht andere problemen met het gebit. In de meeste gevallen kan een tandarts dan ook zien of op latere leeftijd wellicht een beugel nodig is. Een halfjaarlijks bezoek van de tandarts zorgt voor een goede basis van een gezond gebit.

Reageren is niet mogelijk.