Welke wegwerpbeker is het meest milieuvriendelijk? Welke wegwerpbeker is het meest milieuvriendelijk?

Welke wegwerpbeker is het meest milieuvriendelijk?

Koffiebekertjes zijn zeer handig. Je hoeft ze niet af te wassen en kunt ze na gebruik gewoon wegwerpen. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper in de aanschaf. Echter wordt er ook gedacht dat ze flink belastend voor het milieu zijn, vooral in vergelijking met de ouderwetse koffiemok. Dit is echter niet het geval. Wanneer je de voor- en nadelen tegen elkaar afstreept, kom je tot de conclusie dat vooral het gebruik van invloed is. En dan vooral de manier waarop je de cups gebruikt. Dus: welke wegwerpbeker is het meest milieuvriendelijk?

Uw Disposables is specialist in koffiebekers. Wij hebben de drie verschillende soorten voor je op een rij gezet en tegen elkaar afgestreept.

Plastic bekers

Allereerst de plastic bekers. Deze worden als zeer milieubelastend gezien, maar dit valt in de praktijk hartstikke mee. Doordat de bekertjes van één soort materiaal zijn, is het namelijk zeer gemakkelijk om deze te recyclen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de bekertjes goed gescheiden worden. Dit wordt in de praktijk niet altijd gedaan. Bovendien zijn ze hittegevoelig, waardoor men vaak meerdere bekertjes tegelijkertijd gebruikt.

Kartonnen bekers (PLA-coating)

De kartonnen bekers met PLA-coating kunnen zeer zuinig zijn. Ze zijn namelijk niet zo hittegevoelig, waardoor één bekertje volstaat. Bovendien zijn ze volledig biologisch afbreekbaar. Echter duurt dit proces dusdanig lang, dat men er vaak voor kiest om ze alsnog door te sturen naar de verbrandingsinstallatie, omdat ze ze niet erkennen als groenafval.

Kartonnen bekers (PE-coating)

De kartonnen bekers zijn mits goed gebruikt nog zuiniger dan de PLA-variant. Het kost namelijk 33% minder energie om deze bekers te produceren. Het nadeel is echter wel dat deze variant een stuk dunner is, waardoor men ook hiervoor vaak meerdere cups tegelijkertijd gebruikt voor een bakkie.

Al met al maakt het niet zo uit welke cup je gebruikt. Zo zien we dat de wegwerpbekers in verschillende maten milieuvriendelijk zijn. Groter invloed heeft de manier waarop je ermee omgaat. Kies dus gewoon jouw favoriete bekertje en ga er zuinig mee om!

Reageren is niet mogelijk.