Hoe kan je een DKIM-record instellen? Hoe kan je een DKIM-record instellen?

Hoe kan je een DKIM-record instellen?

Ben jij niet zo van de technologie, maar moet je voor werk iets meer weten of ben je toch wel geïnteresseerd in de digitalisering van onze wereld? Dan kan je beginnen met dit artikel. In dit artikel gaan we na wat een DKIM-record is en hoe je die instelt. Verder hebben we het ook over DNS en DNSSEC. Voor velen is het niet duidelijk wat een DKIM-record is of een dnssec. Daarom willen we je in dit meer uitleggen over deze dingen. Allereerst is het goed om te weten dat beide te maken hebben met het ontvangen en versturen van informatie, voornamelijk in emails. Lees het artikel verder voor meer informatie.

Wat is een DKIM-record?

Een DKIM-sleutel staat ook wel bekend als een DomainKeys Identified Mail en het is een toepassing van de TXT-record. Dit stel je in via je controlepaneel. Waar een DKIM vooral voor gebruikt wordt is om de validiteit omtrent e-mail afzenders te controleren. E-mails worden verstuurd met digitale handtekening en deze kan gecontroleerd worden wanneer er een sleutel (key) geïnstalleerd is bij het DKIM-record.

Je kan een DKIM-record gebruiken wanneer je gebruik maakt van een VPS mailservice of een webhostingpakket. Ook op je eigen price e-mail is het handig om een DKIM te installeren en te configureren. 

Waar is dit nou allemaal goed voor? Een DKIM kan je helpen met het filteren van je mails, zo zorgt het ervoor dat spammerige e-mails bij de junk komen en dat nieuwsbrief e-mails in een overige map komen in plaats van een algemene map. Zo zullen je meest belangrijke mails altijd vooraan te komen staan en zal je minder last hebben van spam, junk en in het ergste geval phishing. Let wel op dat het systeem niet perfect is en het mogelijk is dat deze mailadressen die niet bekend zijn in het systeem ook wegfiltert. Daarom is het belangrijk om af en toe in de junk of spam map kijken, zodat je niks mist.

Wat is dnssec?

Naast DKIM bestaat er ook DNS, een afkorting voor Domain Name System. Dit systeem vertaalt domeinnamen naar Ip-adressen en maakt het intypen van je IP-adres gemakkelijker. Van dit soort systemen kan echter ook misbruik gemaakt worden, ongeacht dat ze essentieel zijn voor hoe het internet werkt. Er zijn daarom een aantal veiligheidsmaatregelen voor DNS, deze zijn sinds het einde van de negentiger jaren gemaakt door verschillende partijen.

DNSSEC komt van het DNS-protocol en is in principe een uitbreiding. DNSSEC is een afkorting voor Domain Name System Security Extensions en zorgt ervoor dat domeinnamen veiliger te gebruiken zijn. Een van de dingen die DNSSEC doet is ervoor zorgen dat een domeinnaam niet snel meer beïnvloedbaar is voor cache poisoning of een ander gevaar namelijk ḿan-in-the-middle. Wat DNSSEC precies doet om te voorkomen dat dit soort aanvallen gebeuren is door het antwoord van een DNS-query te koppelen aan een digitale handtekening. Met deze kleine aanpassing is te controleren of een DNS-server wel juiste records stuurt. Daarnaast zorgt een asymmetrische cryptografie ervoor dat het DNS-server bewerkstelligd. DIt noemen we ‘public-key cryptography’. De DNS-informatie krijg hierdoor een private key aangewezen. Gebruikers met een public key kunnen hierdoor nagaan of er geen problemen zijn met de informatie die zij ontvangen hebben en of alles wel klopt.

Reageren is niet mogelijk.