Hoe werkt een antenne? Hoe werkt een antenne?

Antennetoren

Hoe werkt een antenne?

Wanneer je jouw mobiele telefoon, radio of een ander apparaat gebruikt dat radiogolven uitzendt en ontvangt, heb je een antenne nodig om het apparaat te helpen communiceren met een zendmast of een ander apparaat. Een antenne helpt het apparaat bij het zenden en ontvangen van signalen door elektromagnetische golven op te vangen. Een antenne is meestal ontworpen om een bepaald type signaal op te vangen om de prestaties bij een bepaalde toepassing te optimaliseren.

Er zijn verschillende soorten antennes die kunnen worden gebruikt bij het ontwerpen van een draadloos systeem. Een bedrijf als DMAS helpt bij het testen van de signalen en apparatuur. De juiste antenne voor jouw draadloos netwerk hangt af van het gebruik, de omgevingsomstandigheden en andere factoren. Laten we eens kijken hoe een antenne werkt en wat de voor- en nadelen van verschillende soorten antennes zijn.

Wat is een antenne?

Voordat we ingaan op de verschillende soorten antennes en hun werking, laten we eerst bekijken wat een antenne is. Een antenne is een apparaat dat radiofrequente elektromagnetische golven uitzendt en ontvangt. Wanneer je jouw mobiele telefoon, radio of ander apparaat gebruikt dat radiogolven uitzendt en ontvangt, heb je een antenne nodig om het apparaat te helpen communiceren met een zendmast of ander apparaat. Een antenne helpt het apparaat bij het zenden en ontvangen van signalen door elektromagnetische golven op te vangen.

Het woord “antenne” is Latijn voor “instrument” of “verbindingsmiddel” – en dat is precies wat een antenne is. Er zijn verschillende soorten antennes die kunnen worden gebruikt bij het ontwerpen van een draadloos systeem. Enkele veel voorkomende soorten antennes zijn lus, dipool, fractal, spiraal, yagi en paneel. Elk antennetype heeft zijn eigen voor- en nadelen. De juiste antenne voor jouw draadloos netwerk hangt af van het gebruik, de omgevingsomstandigheden en andere factoren. Uiteraard maakt het bij internet uit wie je leverancier is. Laten we eens kijken hoe een antenne werkt en wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten antennes.

Voordelen van verschillende soorten antennes

De meeste antennes zijn eenvoudig te installeren en vereisen geen speciaal gereedschap of veel ervaring om ze op te stellen. Verschillende draadloze systemen hebben verschillende behoeften als het gaat om het optimale type antenne. Zo kan hetzelfde antennetype worden gebruikt voor het ene systeem en een heel ander antennetype voor een ander systeem. 

Antennes zijn een investering, maar niet overdreven duur. De prijzen variëren afhankelijk van het type antenne dat je kiest. Antennes zijn ontworpen om verschillende omgevingsomstandigheden te weerstaan. De meest voorkomende zijn extreme temperaturen en weersomstandigheden zoals regen en sneeuw. Voor optimale prestaties kies je de antenne die niet verstoord wordt door de omgeving en slijtvast is.

Nadelen van verschillende soorten antennes

Ook al worden de meeste antennes voor diverse omstandigheden geproduceerd, zijn sommige situaties te veel voor de constructie. Dit heeft met name te maken met temperaturen of corrosieve milieuomstandigheden.

Een van de voornaamste moeilijkheden is het onderhoud. Om een goed signaal te krijgen is het de bedoeling om een antenne op een relatief hoge plek te zetten. Ook wil je dat niet iedereen er zomaar bij kan. Dit betekent wel dat de monteur even moeilijk erbij kan. Voor optimale prestaties is onderhoud noodzakelijk.

Reageren is niet mogelijk.