De 5 meest opvallende innovaties in de logistiek De 5 meest opvallende innovaties in de logistiek

Stilstand is achteruitgang. Een bekend gezegde in vele branches en sectoren. Om deze reden moet er altijd geïnnoveerd worden, zo ook in de logistiek. Daarom stellen wij een aantal interessante innovaties binnen de logistiek op.  Wilt u meer lezen over het laatste nieuws in de logistiek? Kijk dan op onze website.

#1. Truck platooning

Truck platooning is een innovatief idee om vrachtwagens aan elkaar te koppelen, zonder een tastbare koppeling. Het idee is om de trucks elektronisch aan elkaar te koppelen. De voorste vrachtauto bepaalt het tempo en de route, de andere trucks volgen door middel van het elektronische systeem. Hier wordt onder andere gps en wifi voor gebruikt. Het voordeel van Truck platooning is dat er minder files zullen zijn, doordat de trucks dichter op elkaar zitten en dus meer ruimte op de weg is. Daarnaast zou het systeem veiliger moeten zijn vanwege de slimme communicatiesystemen van de vrachtauto’s. verwacht wordt dat Truck platooning binnen tien jaar marktrijp is.

2#. De drone

De drone is inmiddels een bekende gadgets geworden. Maar de drone wordt ook steeds meer ingezet als vervoerder. Zo zijn er al enkele bedrijven die pakketten bezorgen met drones. Ook in Afrika komt de drone goed van pas. Door de grote afstand tussen steden en dorpen is het soms lastig om medicijnen op tijd in een dorp te krijgen. Sinds enkele maanden worden er nu medicijnen vervoerd met drones.  Maar ook voor het vervoer van producten binnen het eigen bedrijf kan een drone een goede oplossing zijn. Zo is Seat laatst begonnen met het vervoeren van airbags tussen twee fabrieken. Een snelle en duurzame manier van vervoeren.

#3. Tunnels en hyperloops

Er wordt al langer over gesproken, de hyperloop. Dit moet een trein worden in een vacuüm buis. Het zou sneller moeten zijn dan de normale trein en dus kosten besparend. Toch is het maken en het aanleggen van de hyperloop voorlopig nog vele malen duurder dan de normale trein. 

Een alternatief voor de hyperloop is een ondergronds tunnelnetwerk. In Zwitserland is men serieus aan het overwegen om tunnels van 70 km lang aan te leggen. Hierin moeten karretjes 24 uur per dag en met een snelheid van 30km per uur gaan rijden. Boven de grond worden meerdere stations gebouwd waar de goederen uit de karren gehaald kunnen worden. Dit idee moet de logistiek boven de grond ontlasten. 

#4. De roboat

Naast dat er inmiddels wordt getest met zelfsturende auto’s, zijn er ook inmiddels tests gaande met zelfsturende boten. Door middel van slimme camera’s en een gps systeem kan de boot de omgeving scannen en daar zijn route op aanpassen. Deze innovatie kan voor zowel de binnen stad als uiteindelijk de scheepvaart toegepast worden. 

#5. Geautomatiseerde distributiecentra

Albert Heijn is in Nederland de voorloper op dit gebied. Het bedrijf heeft een groot distributiecentrum gebouwd waar grotendeels robots de werkzaamheden uitvoeren. Dit scheelt veel loonkosten en het werk ook een stuk efficiënter. Daarnaast worden er ook minder fouten gemaakt, omdat het werk door robots gedaan wordt.  Fouten maken is nu eenmaal menselijk.

Reageren is niet mogelijk.