Voorkom boetes en bijtelling door kilometerregistratie Voorkom boetes en bijtelling door kilometerregistratie

Voorkom boetes en bijtelling door kilometerregistratie

Door de regels omtrent kilometerregistratie goed te kennen, kan je als ondernemer een hoop geld besparen. Zo hoef je geen bijtelling te betalen als je minder dan 500 kilometer per jaar rijdt met je zakelijke auto. De Belastingdienst vraagt dan wel om bewijs in de vorm van kilometerregistratie waarin je al je ritten laat zien, zowel privé als zakelijk met de zakelijke auto. Hoe je de boetes en bijtelling kan voorkomen door middel van kilometerregistratie lees je in dit artikel.

Auto en ritgegevens

De kilometerregistratie moet aan een aantal eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat het merk, model en kenteken van de auto aan het begin staan genoteerd net zoals de periode waarin de auto gebruikt is. Dit zijn de algemene gegevens die maar een keer vermeld hoeven te worden.

Voor de ritgegevens is een stuk meer informatie nodig, die bij elke rit weer moeten worden opgegeven. Allereerst moet de datum van de rit en de begin- en eindstand van de kilometerteller worden genoteerd. Daarbij moeten ook nog de adressen van vertrek- en aankomstlocatie worden genoteerd. De Belastingdienst gaat uit van een standaard route, wijk je af van deze route? Dan moet dit ook worden vermeld in de route met daarbij de reden, zoals omleidingen of files. Als laatste is het belangrijk of het ging om een zakelijke of privé rit. Rijd je tijdens een zakelijke rit een stukje privé omdat je bijvoorbeeld langs je kind op school moet, dan moet je de omrijkilometers ook noteren.

De manieren van kilometerregistratie

Een sluitende kilometerregistratie is voor de Belastingdienst genoeg bewijs om aangetoond te krijgen of je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt. Je kan op een handmatige manier de kilometerregistratie bijhouden op papier of Excel. Dit is echter wel foutgevoelig en kost veel tijd.

De meest makkelijke en efficiënte manier is gebruik maken van software door middel van een GPS tracker of een app. De GPS tracker registreert automatisch alle ritten en voert dit door in een app of in de cloud. Er zijn verschillende kilometerregistratie apps, wel is het belangrijk dat je altijd je telefoon mee hebt en dat je de app opstart en afsluit bij de rit.

Reageren is niet mogelijk.