Projecten met de VvE Projecten met de VvE

De Vereniging van Eigenaren (VvE) is een overkoepelende orgaan van een appartementencomplex, het beheer kan ook worden gedaan door een VvE beheerder. Zodra een persoon een huur- of koopovereenkomst sluit, wordt diegene automatisch lid van deze instantie. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Het lidmaatschap bij de VvE kan ook niet zomaar stop worden gezet. En wat doet de VvE beheerder eigenlijk precies? De VvE is voornamelijk voor het regelen van  onderhoud en beheer van het pand. Als er iets kapot is zoals een lift, zal dat uit hun potje worden bekostigt. Daarnaast regelen ze ook verzekeringen voor het gebouw en sparen ze voor grote onderhouds projecten.

Wat kun jezelf doen?

Je kunt altijd contact opnemen met de VvE voor vragen omtrent het gebouw. Wellicht is er iets defect of zijn er speciale wensen. In 2020 is iedereen in Nederland zich bewust geraakt van het milieu en duurzame maatregelen. Wellicht heb je je in duurzaamheid verdiept en wil je zelf iets ondernemen. Vaak heb je daar toestemming voor nodig van het VvE. Veel is namelijk gemeenschappelijk bezit. Dit geldt voor bijvoorbeeld buitenmuren, het dak, de vloer op de begane grond, maar ook voor het plaatsen van zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen.
Als appartementseigenaar kun je een aantal maatregelen zelf nemen om het energieverbruik naar beneden te brengen zonder dat je contact hoeft op te nemen met de VvE. Natuurlijk kun je beginnen door energie te sparen in je dagelijkse verbruik. Dit kun je doen door minder lang te douchen en het plaatsen van een spaarknop. Ook kun je wellicht je verwarming beter reguleren met moderne technologie zoals apps. Daarnaast zijn er wel een aantal dingen die je aan kunt passen zonder dat je de VvE om toestemming moet vragen. Dit kan bijvoorbeeld door energiebesparende HR++glas te laten plaatsen of een voorzetwand tegen de buitenmuur aanzetten. Bedenk wel dat maatregelen wel of niet toe zijn gestaan op basis of je een beneden- of bovenwoning hebt.

Reageren is niet mogelijk.