Atlas fiets schoonmaken Atlas fiets schoonmaken

Atlas fiets schoonmaken

Stel je voor, je hebt een nieuwe Atlas fiets om te racen gekocht bij Atlas Fietsen en hebt een aantal keer een stuk gefietst. Nu glimt je nieuwe fiets niet meer zo mooi en er wordt steeds meer vuil zichtbaar. Door kleine stukjes vuil op bijvoorbeeld de ketting kan dit uiteindelijk je prestaties verminderen. Maak je fiets dus regelmatig schoon. In dit artikel leggen we uit hoe je je racefiets optimaal schoonmaakt.

De voorbereiding

Hoe sneller je de fiets schoonmaakt, hoe beter. Het vuil is makkelijker te verwijderen en je hebt minder kans op roestvorming. Om weer een glimmende fiets te krijgen heb je een aantal dingen nodig. Dat zijn: emmer gevuld met kraanwater, emmer gevuld met warm water en zeep (kies niet voor een agressief schoonmaakmiddel maar ga bijvoorbeeld voor speciaal schoonmaakmiddel voor fietsen dat verkrijgbaar is bij Atlas Fietsen), verschillende borstels, een doek en spons, kettingolie en ontvetter en een droge doek. Het gebruiken van een hogedrukreiniger is niet verstandig. Deze kan de belangrijke olie wegspuiten en zorgen voor roest.

Het schoonmaken

Bij het schoonmaken is het verstandig om een bepaalde volgorde aan te houden. Begin bij de tandwielen en fietsketting. Wanneer het vuil nog niet zo lang aanwezig is, kan je alleen een doek gebruiken. Wilt het vuil niet weg? Gebruik dan een warme, natte spons. Maak de onderdelen na het schoonmaken weer droog en breng ontvetter en kettingolie aan. Laat de ketting even draaien zodat de olie zich verplaatst. Maak vervolgens de wielen schoon met warm water en zeep. Zorg dat er geen water in de velg komt. Nu zijn de remmen aan de beurt. Maak deze schoon met warmwater en eventuele remreiniger. Als laatste ga je aan de slag met het zadel en het frame. Zorg dat je het zadel snel droogmaakt zodat het leer niet kan gaan scheuren. Spoel wanneer je klaar bent alles af met kraanwater. Nu je fiets weer glimt is hij klaar voor de volgende tocht.

Reageren is niet mogelijk.