Hoe onderhoud je een zwemspa? Hoe onderhoud je een zwemspa?

Hoe onderhoud je een zwemspa?

Een zwemspa onderhouden is erg belangrijk om de levensduur te verlengen en de kwaliteit van het gebruik te verhogen. Wanneer er geen onderhoud gedaan wordt kunnen de verwarmingselementen verkalken waardoor het meer energie kost om de zwemspa op temperatuur te houden. Verder kan het water irriterend werken door een onbalans in de hoeveelheid chloor. Ook kan het onhygiënischer worden doordat bacteriën en afval het water vervuilen. Dat kan een verkleuring van het water en stank teweegbrengen. Er zijn dus voldoende redenen om je zwemspa goed te onderhouden.

Om voor goed onderhoud te zorgen is het belangrijk om voor een juiste waterbehandeling te zorgen. Dat wil onder andere zeggen dat vuil, zand en haren voortdurend uit het bad gefilterd worden om de kwaliteit te garanderen. Ook zullen er chloor- en pH-metingen gedaan moeten worden om de chloor- en zuurgraad in de gaten te houden. En verder is er nog technisch onderhoud mochten pompen zijn uitgevallen of werken bepaalde functies niet meer naar behoren. Indien je het onderhoud aan jouw zwemspa laat uitbesteden kan je bij Aqua Vivenda terecht waar je ook een zwemspa kopen ook mogelijk is.

Schoon water en filteren

Om het water schoon te houden is filtering een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van een zwemspa. Om het filtersysteem goed te laten functioneren dient het regelmatig schoongemaakt te worden. De eerste stap is door het vuil van het filter te spoelen en het filter vervolgens te desinfecteren met filterreiniger.

Ook is het van belang dat de hoofdkussen van het wellness gedeelte schoongemaakt worden indien dat er is. Vuil kan achter de kussens blijven hangen waardoor het belangrijk is dat dat schoon blijft. Verder is het belangrijk dat het water in de zwemspa zelf ook een aantal maal per jaar vervangen wordt en daarbij de pompen gedesinfecteerd worden.

Chloor en pH graad

Om verkalking van de verwarmingselementen van de zwemspa te voorkomen zal er een stabiele pH-graad (zuurgraad) van het water moeten worden behouden. De optimale pH-waarde ligt op de 7,2. Daaronder mag het niet komen te liggen anders wordt het te zuur en kan verkalking ontstaan.

Verder is het van belang dat de hoeveelheid chloor in balans blijft. Bij te veel chloor kan dit huid- en oogirritatie teweegbrengen. Bij een te lage chloorgraad is er de kans op onhygiënisch water.

Reageren is niet mogelijk.